EORI broj prevoznika u tranzitu (NCTS 5)

Uvođenjem novog sistema NCTS, faze 5, pravila za podnošenje i popunjavanje tranzitnih deklaracija su usklađena sa carinskim propisima Evropske unije.

Primenom novog sistema NCTS, faze 5, uvedeno je novo pravilo i obavezan podatak tranzitne deklaracije – EORI broj za prevoznike, u slučajevima kada tranzitna deklaracija sadrži sigurnosne i bezbednosne podatke.

Imajući u vidu da je određen broj zemalja Evropske unije počeo sa primenom NCTS, faze 5, deklaracije koje nemaju podatak o EORI broju prevoznika, kao i ukoliko navedeni podatak nije validan, biće odbijene od sistema NCTS, faza 5, što prouzrokuje zadržavanje prevoznih sredstava radi podnošenja nove deklaracije.

Privredni subjekti i druga lica mogu izvršiti registraciju kod nadležnih organa za dodelu EORI brojeva u svakoj državi članici EU na sledećoj veb stranici Evropske komisije:

https://lnkd.in/dv53QGWG

Validnost EORI broja se može proveriti na sledećoj veb stranici Evropske komisije:

https://lnkd.in/dPGK99Ez

Skrećemo pažnju da se tokom tranzicionog perioda, odnosno do 01.12.2023. godine, pomenuto novo pravilo o validnosti EORI broja prevoznika neće primenjivati, sa ciljem da svi privredni subjekti usklade svoje poslovne aktivnosti prema odnosnom pravilu.

 

#eorinumber #transit #documentation #transport #logistics #tltpartners
#followus

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *